Vakum pakovanje je način skladištenja hrane bilo da je ona namenjena kasnijoj konzumaciji ili daljem transportu i prodaji. Hrana se obično pakuje u kese u kojima ima vazduha, čvrste pakete ili boce koje ne dozvoljavaju prodiranje mikroorganizama. Vakuum okruženje uklanja atmosferski kiseonik, štiteći hranu od razmnožavanja aerobnih mikroorganizama, bakterija i gljiva. Takođe, vakuumsko pakovanje sprečava gubitak isparljivih komponenti.
Vakum pakovanje se obično koristi za dugoročno skladištenje suve hrane, kao što su: žitarice, orasi, sveže meso, sir, dimljena ili sveža riba, kafa i slično... Vakuum pakovanje se, takođe, koristi za skladištenje svežih namirnica (povrća i voća), kao i tečnosti (kratkotrajnih supa i čorbi), jer uslovi u vakuumu ne mogu da zaustave bakterije da dobijaju vodu koja može da podstakne njihov rast. Vakuum pakovanje može produžiti rok trajanja proizvoda 3 do 5 puta.